Keď lieči príroda

Nemusíme byť babkami korenárkami. Stačí spoznať liečivé účinky užitočných rastliniek a v prípade prechladnutia, bolesti hlavy alebo iného zdravotného problému si ich ako balzam dopriať sebe či svojim blízkym. Príroda je mocná čarodejka a my ako usilovní učni za ňou nemusíme zaostávať. A ak si osvojíme aj ostatné domáce recepty na bežné zdravotné trápenia, môžeme pokojne ašpirovať na profesiu amatérskych rodinných lekárov.

(foto: everystockphoto)


Články

15.08.2017 10:34

Zdraví podľa Kneippa

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Ak sme práve niekde na chalupe alebo na chate, v blízkosti ktorej zurčí...

Celý článok

—————

30.07.2017 08:37

Dve podoby vlčieho maku

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Na dotyk krehký, ale farebne výrazný kvet červeného, divého či vlčieho maku sa...

Celý článok

—————

29.07.2017 13:51

Slnečnica plná slnka lieči

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Slnečnica patrí k impozantným druhom kvetov. Nielen veľkosťou, ale aj...

Celý článok

—————




Aj kvety môžu byť liekom

Podľa princípov fytoterapie už dávno odskúšaných a preverených pomôže voňavá krása riešiť aj viaceré zdravotné ťažkosti. K prírodným liečiteľom patrí púpavakamilka, levanduľa, vlčí mak, slnečnica, ruža či lúčne kvety, ktoré urýchlia hojenie rany. Napriek ponuky  liekov z lekárne, môžeme skúsiť siahnuť aj po prirodzných zdrojoch z lúky.


Presná rada problém vyrieši

Stručný herbár

Stručný herbár

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Aníz je obľúbené korenie pri príprave dezertov, krémov a pečiva, odvar z neho však je výborný pri ťažkostiach s nespavosťou, so žalúdočnou nevoľnosťou a s kašľom. Tí, ktorým veľmi nechutí a do jedla sa nútia, čo zvyšok populácie nechápe, môže tiež pomôcť. Roztlčené klinčeky dodávajú výbornú chuť medovníkom, ale sú dobrým prostriedkom na zmiernenie bolesti zubov a na uvoľňovanie svalov. Bez škorice by sme si asi nepochutnali na jablkovej štrúdli, ale jej...

Viac

—————


Posilňujeme imunitu


Cesnak ako liek


Sila bobkového listu


Sila ďumbieru


Bylinkami                  na bolesť zubov


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas

Z byliniek môžeme vylúhovaním získať

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.


Keď popŕhli žihľava