Recepty

Nie je nutné hľadať v kníhkupectve. Internetová kuchárka je stále po ruke. Treba len zapnúť počítač, kliknúť na našu stránku a zaloviť v rybníku sólo kaprov. Súčasťou nenáročných, ale chutných receptov sú totiž originálne redakčné zábery jedál. Stačí si vybrať, čo oči i chuť ráčia – mäsovú pochúťku na sýty obed, letný šalát na ľahkú večeru či tradičný sviatočný múčnik.


Zemiaky plnené s fantáziou

Na chutné jedlo nepotrebujeme hneď utekať do obchodu. Pomôže nám aktuálna ponuka chladničky a komory a fantázia. A potom vzniknú podobne lacné a chutné recepty ako napríklad rôzne plnené zemiaky - s mäsovou plnkou, s hubovou alebo s vajcami.


Výnimočné múčniky

Sviatočné dni si ich zaslúžia. Vlastne aj my. Takže skúste prispieť k sviatočnej atmosfére aj mrkvovým koláčom s príchuťou rumu a limetky alebo krémešom Tatry. Alebo skúsite pripraviť impozantnú sladkosť, ktorej nik neodolá? V tom prípade sa rozhodnite pre francúzske croquembouche  z odpaľovaného cesta s plnkou a karamelom.


Z histórie kuchárskej knihy

Ľudia sa nechali radi o varení poučiť a inšpirovať sa majstrovstvom iných v kuchtení aj v minulosti.

Za prvú kuchársku knihu sa považuje súhrn poznatkov rímskej kuchyne z 3. storočia. Kroniky z obdobia Karla Veľkého zase obsahovali informácie o jedálničku a spôsobe stolovania v 8. storočí. Ján Ámos Komenský opísal o deväť storočí neskôr v diele Orbit Pictus vybavenie kuchyne, ale k najznámejším kuchárskym publikáciám v minulosti patrila Domácí kuchařka od Magdalény Dobromily Rettigovej, ktorá vyšla v Čechách v roku 1826. Prvú slovenskú kuchársku knihu vydal v roku 1870 mešťan Ján Babilon. Pôvodne Gemerčan mal v Budapešti reštauráciu, ktorú navštevovali aj osobnosti slovenskej kultúry. Kniha obsahovala 1500 receptov na jednoduché, ale i honosnejšie jedlá. (FOTO: goodfon)


Polievka je základ


Mäso s fantáziou


Aj pre vegetariánov


Pre sladší život


Bez varenia


Zelenina je zdravá


Sviatočné maškrty


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas
Meniny na web

Chráňme si kuchárske skvosty

Prekáža vám, že sa stav vašej obľúbenej kuchárskej knihy zhoršuje a občas objavíte na niektorej stránke fľaky? Nečudo, keď si ju pri zvládaní ťažších receptov kladiete blízko bojového poľa s množstvom sypúcich sa a tečúcich potravín či prskajúceho rozpáleného tuku. Riešenie je jednoduché. Ak si otvorené stránky s receptom, podľa ktorého práve kuchtíte, obalíte potravinovou fóliou, na písmená dovidíte a knihu pritom dostatočne ochránite.