Recepty

Nie je nutné hľadať v kníhkupectve. Internetová kuchárka je stále po ruke. Treba len zapnúť počítač, kliknúť na našu stránku a zaloviť v rybníku sólo kaprov. Súčasťou nenáročných, ale chutných receptov sú totiž originálne redakčné zábery jedál. Stačí si vybrať, čo oči i chuť ráčia – mäsovú pochúťku na sýty obed, letný šalát na ľahkú večeru či tradičný sviatočný múčnik.


Sladká i slaná jeseň

Aj v jeseni si môžeme pripraviť chutné recepty, ktoré majú čosi navyše – typické ingrediencie tejto sezóny či už ovocie alebo orechy. A aby sme ulahodili všetkým ponúkame receptúru na sladký sen – tortu Pavlovu s hruškami a tiež slané pohostenie k mladému vínku – pletenec so šunkou a syrom.


Slávnostné pohostenie

Možno je pri oslave podstatnejšia dobrá nálada a priatelia rovnakej krvnej skupiny, ale rátajú sa aj podávané nápoje a jedlo. Aj pochúťkami môžeme príjemne prekvapiť. K podobným patrí slaný krevetový koláč alebo slivkové taštičky, ale poteší aj špaldový domáci chlieb k šunke či kapustnici.


V hlavnej úlohe hruška

Už sa na pultoch objavujú sporadicky aj hrušky. V prestihu ponúkame recepty na koláče pripravené s týmto ovocím. Môžeme ich použiť pri príprave smotanového koláča s brusnicovou mrveničkou alebo makovo-hruškovej pochúťky.


Z histórie kuchárskej knihy

Ľudia sa nechali radi o varení poučiť a inšpirovať sa majstrovstvom iných v kuchtení aj v minulosti.

Za prvú kuchársku knihu sa považuje súhrn poznatkov rímskej kuchyne z 3. storočia. Kroniky z obdobia Karla Veľkého zase obsahovali informácie o jedálničku a spôsobe stolovania v 8. storočí. Ján Ámos Komenský opísal o deväť storočí neskôr v diele Orbit Pictus vybavenie kuchyne, ale k najznámejším kuchárskym publikáciám v minulosti patrila Domácí kuchařka od Magdalény Dobromily Rettigovej, ktorá vyšla v Čechách v roku 1826. Prvú slovenskú kuchársku knihu vydal v roku 1870 mešťan Ján Babilon. Pôvodne Gemerčan mal v Budapešti reštauráciu, ktorú navštevovali aj osobnosti slovenskej kultúry. Kniha obsahovala 1500 receptov na jednoduché, ale i honosnejšie jedlá.


Polievka je základ


Mäso s fantáziou


Aj pre vegetariánov


Pre sladší život


Bez varenia


Zelenina je zdravá


Hydina na tanieri


Sviatočné maškrty


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas

Chráňme si kuchárske skvosty

Prekáža vám, že sa stav vašej obľúbenej kuchárskej knihy zhoršuje a občas objavíte na niektorej stránke fľaky? Nečudo, keď si ju pri zvládaní ťažších receptov kladiete blízko bojového poľa s množstvom sypúcich sa a tečúcich potravín či prskajúceho rozpáleného tuku. Riešenie je jednoduché. Ak si otvorené stránky s receptom, podľa ktorého práve kuchtíte, obalíte mikroténovým vrecúškom, na písmená dovidíte a knihu pritom dostatočne ochránite.