24.05.2017 12:42

Zasiahnutí vôňou konvalinky

Zelený domov – Pestujeme rastliny

 

Konvalinky sú nežným dielom prírody. Drobné kvietky sú zdrojom jednej z najomamnejších a najpríťažlivejších vôní, ktoré kozmetický priemysel využíva pri výrobe kolínskych vôd i mydiel a parfumovaní výrobkov intímnej hygieny.

Aj keď sa kvitnutie konvalinky spája hlavne s májom, kedy zvykne skrášľovať aj kytice neviest, už teraz v poslednej aprílovej dekáde sa objavujú prvé kytičky drobných bielych zvončekov zabalených do sýtozelených listov.

 

Sezónny kvietok

Konvalinka je rozšírená najmä v stredných polohách Európy, zimu ani veľké teplo neobľubuje. A darí sa jej aj v Malej Ázii, v Číne, v Japonsku a v Severnej Amerike. Rastie v nížinách i horských pásmach v skôr svetlejších lesoch, na horských lúkach alebo v krovinách. Pre túto rastlinu je optimálna kyslá a kyprá čiže hlinitopiesočnatá pôda. Ak si chceme konvalinky pestovať na záhrade, vyberme polo tienisté prostredie pod kríkom či stromom a trs s korienkami zasaďme v septembri alebo začiatkom októbra, kým je ešte dosť teplo a vlhko. Druhým vhodným obdobím je február alebo marec. Konvalinky kvitnú veľmi krátko v priebehu mája, podľa počasia sa môže tento proces urýchliť už v apríli, prípadne posunúť na začiatok júna. Pre jeden stvol s viacerými stopkami s riedko porastenými kvetmi to predstavuje vymedzený čas - len 15 až 20 dní slávy. Voľne rastúce trsy konvaliniek potrebujú až 7 rokov života, aby začali kvitnúť, v 9. roku táto schopnosť vrcholí a po 12 rokoch ju už strácajú. Preto sa v niektorých lokalitách vyskytuje porast konvaliniek, z ktorých väčšina má len listy a vôbec nekvitne. Kvety majú bielu farbu, ale niekedy sú sfarbené dožlta.

 

Lieči, ale môže otráviť

Konvalinka obsahuje látky, ktoré ovplyvňujú srdcovú činnosť a sú účinné proti epilepsii. Môže sa používať ako liek, ale pod prísnym dohľadom lekára. V prírodnom liečiteľstve by sa nemala využívať, pretože môže byť veľmi nebezpečná. Aj keď je konvalinka pôvabný kvet symbolizujúci šťastie, pozitívnu energiu, ktorý pomáha prinavracať optimistickú náladu i pocit vnútornej sily a spokojnosti, v reáliách je to jedovatá rastlina, najmä jej podzemné časti. A na jeseň zrejú na stvoloch plody v podobe oranžovočervených bobúľ veľkosti hrášku, ktoré sú tiež jedovaté. Ich požitím môže človek pociťovať nevoľnosť, mať tráviace ťažkosti, hnačky, zvýšenie močenie, kŕče, môže tiež zvracať a omdlieť. Podobné príznaky otravy súvisia aj s vypitím vody, v ktorej sa z konvaliniek uvoľnili jedovaté látky. Obzvlášť pozorní by mali byť pacienti s problémami srdca.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu