13.08.2011 19:19

Zahusťovanie pokrmov

Varenie – Príprava jedál

 

Zahusťovaním pokrmov zlepšujeme ich chuť a tiež energetickú hodnotu. Najjednoduchším spôsobom je zaprašovanie múkou. Takto zahusťujeme mäsové minútky, dusenú zeleninu, šťavu z mäsa alebo prírodné pečienky. Aby sa nerobili hrčky, na chvíľu znížime teplotu variaceho sa jedla a hladkou múkou zaprašujeme vo chvíli, keď už neobsahujú veľa tekutín. Premiešame, prilejeme trochu vody a dobre povaríme, aby sa vytvorila chutná šťava.

Pri príprave omáčok a strukovinových polievok používame zátrepku. Sú to pokrmy, do ktorých nechceme pridávať žiadny tuk. Z vody, mlieka alebo smotany a hladkej múky vymiešame v šálke riedke cestíčko, ktoré cez sitko vylejeme do pokrmu. Aj v tomto prípade znížime na krátko teplotu varenia. Zátrepku dobre zmiešame s jedlom a pri zvýšenej teplote necháme prevrieť, aby sa ingrediencie dobre prepojili.

Zápražkou zahusťujeme jedlá, u ktorých chceme zároveň aj zvýrazniť chuť a zvýšiť ich kalorickú hodnotu. Pomôže nám v tom hladká múka opražená na oleji v takom pomere, aby vznikla ľahko miešateľná vláčna masa. Bledšiu pridávame do jedál z jemnejších druhov mäsa a zeleniny, do zemiakových a strukovinových pokrmov pridávame tmavšiu verziu. Korenisté jedlá môžeme zahustiť zápražkou, ktorú sme vylepšili horčicou, nastrúhanou cibuľou alebo rozotreným cesnakom.

Niektoré jedlá môžeme zahustiť aj väčším množstvom udusenej cibule. Uvarené a rozmixované ovsené vločky, ryžu alebo krúpy pridávame do polievok pre menšie deti. Škrobom vytvoríme správnu konzistenciu ovocných polievok, krémov a omáčok a vajcia nám pomôžu zahustiť špenát a niektoré polievky. Pridaným žĺtkom alebo smotanou zjemníme polievku, čo sa nazýva legírovanie.

A existujú aj špeciálne alternatívy pre konkrétne recepty: postrúhaným chlebom zahusťujeme znojemskú pečienku a guláše, strúhankou mleté mäso na fašírky, postrúhaným perníkom sladkokyslé omáčky, prelisovanou varenou zeleninou diétne pokrmy a postrúhanými surovými zemiakmi varenú sudovú kapustu či guláš z mäsa, zeleniny a zemiakov podávaný s haluškami.

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas