06.03.2015 14:17

Veľkonočné jedlá tradične

Varenie - Svetové a minulé chute

 

Termínom pre ukončenie jarného pôstu bol obed na Veľkonočnú nedeľu, keď si celá rodina mohla oficiálne dopriať potraviny a obradové jedlá, ktoré nechali vysvätiť pri rannej omši.

 

A čo sa zvyklo počas jarných sviatkov klásť na stôl? Zvyčajne koláče, chlieb, varená šunka, klobásy, maslo, tvaroh a samozrejme vajcia. Týmto potravinám sa prisudzovala magickú moc. Časť z nich alebo aspoň odrobinky sa ušla aj domácim zvieratám a omrvinky z chleba a škrupinky z vajíčka sa zvykli zaorať do brázdy, aby bolo dostatok jedla po celý rok.

Vajíčka ako symbol jari boli základom viacerých tradičných jedál. K frekventovaným patrila praženica alebo tiež jaječnica či pankúch, inde preferovali upečenú zmes z vajec, údeného mäsa a žemlí, tzv. babu či stratené kura. Syrek alebo hrudka uvarený z vajec a mlieka dnes mnohí už nepoznajú, ale kedysi to bolo obľúbené obradové jedlo. Zvykol sa ponúkať aj mládencom, ktorí chodili polievať.

A  pretože v stádach sa už narodili mláďatá, solventnejší si upiekli kozľa alebo jahňa. Chudobnejší sa mäso nahrádzali mliečnymi výrobkami, najmä tvarohom, syrom a oštiepkom. A keďže na žiadnej hostine nemôže chýbať koláč, ženy napiekli jidášky, pečivá v tvare písmen, zvieratiek a figúrok, alebo okrúhly koláč paska, ktorý symbolizoval slnko i nový život. Ale robili sa aj podlhovasté koláče a záviny známe ako mrváň či calta. A akáže by to bola Veľká noc bez baránka z jemného cesta upečeného v hlinenej alebo železnej forme? Samozrejme patrične pocukrovaného a ozdobeného mašličkou pre radosť detí.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas
Meniny na web