23.04.2014 15:04

V kuchyni musí byť čisto

Varenie – Rady do kuchyne



Netreba podceňovať zásady hygieny v kuchyni. Pretože jedlo kontaminované baktériami nám môže spôsobiť zdravotné problémy. V hre je občas aj vážnejšie ochorenie tráviaceho systému, preto opatrnosti pri varení nie je nikdy dosť.

 

Baktérie potrebujú pre svoje množenie dostatok teploty a bielkoviny. Preto sa im darí v letných horúčavách, ale potraviny sa môžu kaziť v zime, ak interiéry príliš vykurujeme. Pre prítomnosť bielkovín je najviac ohrozené mäso, mlieko, mliečne výrobky a vaječné jedlá. Rizikovými situáciami môžu byť aj rôzne hromadné podujatia, rodinné oslavy či záhradné party pri grile, kde na stoloch bývajú jedlá odokryté celé hodiny. Dressingy a omáčky, šaláty či mäsové jedlá treba vybrať z chladničky až pred príchodom hostí, aj to len časť a postupne ich dopĺňať. Problémom býva aj priestor, kde jedlo upravujeme a pomôcky, ktoré používame. Zdrojom infekcie môže byť drevená doska, v ktorej sa zvyknú baktérie usídliť, nôž, ktorým sme rezali najprv surové mäso a potom sendvič či rajčiak, alebo špongia na umývanie riadu, ktorú sme už dávnejšie nevymenili.



Hlavné hygienické opatrenia v kuchyni:

  • Potraviny po zakúpení čo najskôr uložíme v chlade.
  • Mäso, mliečne výrobky, zeleninu a ovocie uskladňujeme v chladničke oddelene. Tento priestor pravidelne umývame.
  • V čistote udržiavame aj dosku na kuchynskej linke a kuchynské pomôcky.
  • Drevenej dosky na krájanie sa radšej vzdáme, lepšia je plastová alebo keramická. Drevená môže mať pukliny a škrabance a zároveň si po umytí udržiava vlhkosť, čo je ideálne prostredie pre rozmnožovanie baktérií.
  • Náradie, najmä nože, po krájaní surového mäsa vždy umyjeme, kým ho použijeme na iné účely. Ak so znečisteným krájame šalát alebo papriku, môže dôjsť ku krížovej kontaminácii. Je dobré mať k dispozícii viacej kusov na rôzne druhy potravín.
  • Špongie a handry na umývanie riadu treba vždy vyprať v horúcej vode a dobre vyžmýkať a čo najčastejšie meniť.
  • Pred manipuláciou s potravinami si vždy dobre umyjeme ruky. Rovnako tak urobíme aj po porciovaní mäsa, hydiny a rýb či po kontakte s vajcami.



Najčastejšie riziká nedbalej hygieny v kuchyni:

  • Ťažoba žalúdka, kŕče - už mierne pokazené jedlo môže spôsobiť ťažkosti v trávení, najskôr vracanie a hnačku. Reakcia organizmu je prirodzená, takto sa zbavuje choroboplodných baktérií, ktoré sa zvyknú množiť najmä na zelenine, sladkostiach a v omáčkach.
  • Salmonelóza – zdrojom tejto infekcie, ktorá sa prejavuje hnačkou, nevoľnosťou, brušnými kŕčmi, zvracaním a horúčkou, je znečistená pitná voda.
  • Hepatitída A – je infekcia prenášaná fekálno-orálnou cestou, stačí ak kontaminovaný jedinec nedodržiava zásady hygieny po osobnej potrebe a potom ako kuchár manipuluje s potravinami, ktoré konzumujú iní. Problémom je, ak sa situácia odohráva v zariadení spoločného stravovania a môže tak nakaziť desiatky ľudí. Inkubačná doba, po ktorej sa infekcia prejaví, je 10 až 45 dní. Klasickými symptómami sú tmavý moč a pocit slabosti a samotná žltačka.
  • Kambylobakter – spôsobuje hnačku, bolesti hlavy i svalov a horúčku, príznakom býva aj prítomnosť krvi v stolici. Zdrojom nákazy je baktéria, ktorá sa môže vyskytovať v kontaminovanej vode, v surovom mlieku alebo v produktoch zo zvierat.
  • Zlatý stafylokok – sa prejavuje nevoľnosťou, brušnými kŕčmi, vracaním a vodnatou hnačkou. Môže sa vyskytovať v surovom alebo nedostatočne tepelne upravenom mäse či rybe, v múčnikoch plnených krémom, v zeleninových šalátoch a v mliečnych výrobkoch.

Poznámka:

Na jednom centimetri štvorcovom znečisteného nedostatočne udržiavaného priestoru na uskladnenie potravín (chladnička, polička v komore) sa môže vyskytovať až 10 miliónov baktérií. Handrička na umývanie môže byť domovom až pre milióny baktérií.



redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas