15.09.2015 15:55

Slovenské husacie hody

Varenie - Svetové a minulé chute

 

Aktuálne obdobie hodov sa nám automaticky spája s vôňou pečenej kačaciny a hlavne husaciny. Povestné prípravou tohto druhu hydiny sú najmä mestečká a dediny Malých Karpát na južnom Slovensku. Možno aj preto, že je to vychýrená vinárska oblasť a tento druh mäsa sa báječne zapíja práve kvalitným domácim vínom alebo i burčiakom, ktorého sezóna je práve v plnom prúde. Tradícia chutne pripravenej husaciny si píše históriu už viac ako sto rokov, takže chýr o tejto pochúťke sa už dostal až za hranice chotára a miestne pohostinstvá navštevujú hojne aj zahraniční gurmáni.

 

 
 

Poznajú správne finty

Nie je to vlastne žiadny zázrak, ale dlhoročná skúsenosť a fortieľ gazdiniek, ktoré vedia husi správne chovať a potom pripraviť. Aby husacie mäsko získalo svoju typickú chuť, hus sa musí chovať 4 až 5 mesiacov a potom ešte mesiac dokrmovať kukuricou, aby jej stučnela pečeň. Vtedy naberie požadovanú hmotnosť mäsa i tuku, ideálom je viac ako sedem kilogramov. Ďalším predpokladom úspechu je pečenie v hlinených vypaľovaných pekáčoch a najlepšie v klasickej peci, tam získa hus chrumkavú kožu zlatohnedej farby.

 

Ospievaný Slovenský Grob

K najznámejším obciam v súvislosti s husacími hodmi patrí určite Slovenský Grob, ktorý sa už stihol stať atraktívnou turistickou destináciou. K chovu husí má ideálne prírodné podmienky, najmä početné jazierka, v okolí ktorých sa zvyknú kŕdle husí pásť. Všetko to začalo iniciatívou grobských žien, ktoré sa kedysi snažili zlepšiť ekonomickú situáciu svojich rodín a ponúkali na predaj doma upečené husi. Napokon prestreli stôl aj vo vlastných jedálňach, až sa z toho vykľul charakteristický spôsob pohostenia a niektoré rodiny sa dokonca prepracovali až k vlastnému reštauračnému zariadeniu a úspešnému typu podnikania. Ocenili ho aj odborníci v zahraničí. Obec získala pred pár rokmi v Bruseli ocenenie v súťaži za zaujímavý projekt vo sfére stredného a malého podnikania.

Variácie na husacie pochúťky

Nie všade zvyknú hus piecť. Niekde preferujú perkelt z husacieho mäsa, inde židovský šolet. Je to vlastne zmes z fazule, z krúpov, zo zaúdeného husacieho mäsa a zo zeleniny. K výborným jedlám patrí aj paštéta z husacej pečene a polievka z husacích drobkov s fazuľou a bôbom. Doma vykŕmené husi mávajú dokonca toľko masti, že sa z nej vytápajú chutné škvarky.

 

Čo nesmie chýbať na stole

Okrem už spomínaného vína sa k husacine podávajú charakteristické prílohy, ktoré dotvárajú domácku atmosféru a výborne dopĺňajú chuťou i arómou gurmánsky zážitok z pečenej husi. Či už sú to feferónky, kyslá kapusta alebo lokše zo zemiakového cesta s husacou masťou. Česká kuchyňa ako prílohu k husacine preferuje bielu alebo červenú kapustu a knedľu. A kto by ani po takejto hostine nemal dosť, môže sa dokŕmiť husacou pečienkou na cibuľke, oškvarkovými pagáčikmi a makovými, jablkovými či tvarohovými štrúdľami. Pochutnávať si na podobnej tabuli sa dá približne od konca augusta až do decembra. Husacie hody vrcholia na svätého Martina, kedy sa zvyknú husi piecť s gaštanovo-orechovou plnkou.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu