05.06.2017 11:10

Šalátové omáčky a dressingy

Varenie – Príprava jedál

 

Odborníci nám odporúčajú konzumovať surovú zeleninu čo najčastejšie. Niekto však má s týmto typom stravovania problémy. Možno je však dôvodom iba nevhodný spôsob úpravy. Videli ste už v amerických filmoch herečky, ako pri obede s priateľkou ujedajú z veľkého taniera mega kúsky rôznych druhov zeleniny? Asi sa vám pri pohľade na esteticky impozantne naservírovanú, ale suchú zmes, z ktorej počas celého rozhovoru vôbec neubúdalo, slinky napokon nezbiehali. Nečudo, kvalitný šalátový tanier nemusí byť vždy dokonalou pastvou pre oči. Hlavné je, aby chutil.

V prvom rade je potrebné pokrájať zeleninu na menšie kúsky. V prípade mrkvy, kalerábu a podobne tvrdých plodov zájdeme ešte ďalej - použijeme strúhadlo. S výnimkou hlávkového alebo ľadového šalátu, ktorých listy stačí natrhať na menšie kúsky, ale až tesne pred podávaním, aby príliš nezmäkli. A niektoré druhy ako karfiol alebo brokolicu treba krátko povariť.

Surová zelenina je všeobecne ťažšie stráviteľná, preto môžu mať ľudia s citlivejším žalúdkom pocit ťažoby alebo iné zažívacie problémy. Vzdávať sa však zdraviu prospešnej zeleniny v surovom stave nemusíme. Ak plody pokrájame na drobnejšie kúsky alebo tenšie plátky, budú sa ľahšie spracúvať v ústach a potom i lepšie tráviť. Druhým dobrým argumentom je správne ochutenie. Vhodná a chutná omáčka dokáže zázraky a vie zlomiť aj zarytého nepriateľa zeleninovej stravy v surovom stave. Kuchyňa s fantáziou nám ponúka viaceré druhy zálievok a omáčok. Kombinácie ingrediencií môžu byť rôzne, závisia od vkusu a obľúbenej chuti. V každom prípade netreba na šalát dávať priveľa omáčky, ktorá môže v niektorých prípadoch predstavovať aj veľké množstvo kalórií, na príťažlivé dochutenie postačia 2 až 3 lyžice na väčšiu misku zaplnenú pokrájanou zeleninou.

  • Zálievka – sladkokyslý nálev vylepšený koreninami, posekanými bylinkami, nadrobno nakrájanou kyslou uhorkou, cibuľou alebo cesnakom. Pokrájaná zelenina sa ním poleje, zmes sa premieša a po krátkej dobe, keď sa chute všetkých ingrediencií prepoja, sa môže šalát podávať.
  • Dressing – je sýtejšia zálievka, ktorej základ tvorí olivový olej, trochu octu alebo citrónovej šťavy, prípadne víno, tiež cukor, worcesterská omáčka, cesnak a koreniny podľa vlastného výberu. Alternatívou môže byť aj verzia s jogurtom.
  • Dip – omáčka hustejšej konzistencie, do ktorej sa namáčajú väčšie kúsky očistenej a pokrájanej zeleniny. Základom býva majonéza, kyslá smotana alebo jogurt, ktorý je zvýraznený rôznymi koreninami, nastrúhaným syrom, kečupom alebo roztlačeným cesnakom.

 

Prínosy surovej zeleniny pre zdravie:

  • je zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré priaznivo ovplyvňujú obranyschopnosť organizmus i celkový zdravotný stav 
  • pre obsah antioxidantov chráni zelenina pred rakovinou
  • prítomná vláknina zlepšuje pohyb čriev
  • pri žuvaní si týmto druhom jedla masírujeme ďasná, čím sa prekrvia a navyše sa odstraňuje zo zubov prirodzenou cestou povlak, ktorý inak poškodzuje zubnú sklovinu

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas