08.08.2015 15:57

Šalát zahviezdi na tanieri i v pohári

Harmónia – Stolovanie a etiketa

 

Už sme asi zvykli, že zeleninový šalát nemusí byť len prílohou k mäsu alebo druhou večerou, ktorou doháňame cez deň zameškané. Dobre zvolená kombinácia potravín poliata chutnou omáčkou môže pokojne zastúpiť tanier plný opekaných zemiakov a bravčových medailónov.

 

Občas však treba chuťovým pohárikom pomôcť. A pretože každý pocit vrátane radosti z jedla začína v centrálnej nervovej sústave, treba našim vnemom poskytnúť vizuálny gastronomický zážitok, ktorý aj doterajších ignorantov šalátových kreácií pomkne k ochutnaniu. V praxi to znamená, že ak šalát servírujeme príťažlivým spôsobom, nadchne určite viac. A v čom všetkom môžeme šalát podávať?

Klasickou servírovacou nádobou je šalátová miska, ktorá býva porcelánová, najčastejšie biela, no hodí sa aj s farebnou potlačou. Detské motívy kreslených zvieratiek alebo veselých postavičiek motivuje aj menšie deti pustiť sa do pokrájaného ovocia v takom krásnom náručí.

Originálnou je aj keramická, najmä ak do masívnej hlbokej misky zemitých farieb naservírujeme fazuľový alebo šošovicový šalát. A brániť sa nemusíme ani drevenej miske, v ktorom zažiari zemiakový šalát s sladkokyslom náleve s vajcami.

Kto si naopak potrpí na dokonalosť pri stolovaní, ocení šalát podávaný v bielej miske, ktorý tvorí súpravu s malým tanierikom, kde sa môžu odkladať nestráviteľné časti ingrediencií.

Miska však môže byť aj zo skla, takto sa ukážu všetky úžasné farbičky kúskov zeleniny, syra či šunky v celej ich kráse. Preto sa odporúča používať aj veľkú sklenenú misu pri servírovaní šalátu v štýle studeného bufetu, z ktorej si môže nabrať každý podľa apetítu.

K nezvyčajným nápadom patrí ponúknuť hosťom šalát v malej zaváracej fľaši (z detskej výživy alebo menších džemov) spolu s dezertnou vidličkou. Zaručene nehrozí toľko nehôd s kúskami šalátu na nohaviciach.

Noblesnejšou verziou bude servisový pohár ako súčasť slávnostného aranžmánu niekoľkochodového menu. Môže to byť čajový pohár s uškom alebo vínový na stopke.

Šalát bude chutiť aj rozložený na tanieri, najmä ak ide o väčšie množstvo hodné obedovej porcie. Ak si recept žiada aj dressing alebo omáčku, tieto prílohy môžeme servírovať v malej mištičke položenej priamo na veľkom tanieri so šalátom.

Niektoré šaláty je možné podávať aj prírodných obaloch, ako je vydlabaná polovice tekvice či melónu alebo väčšia žemľa upečená z chlebového cesta, prípadne baklažánová lodička. K zaujímavým nádobám patria aj vytvarované tenké placky z nekysnutého cesta. Alebo oblátkové mištičky, v ktorých vynikne šalát z viacerých druhov ovocia.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas
Meniny na web