01.08.2015 10:11

Riziká pokazeného mäsa

Varenie – Správna výživa

 

V horúcich dňoch sa ponúka ďalšia aktuálna téma – zdravotné riziko po konzumácii pokazeného mäsa, v ktorom sa choroboplodné zárodky pri vysokých teplotách rozmnožujú priam expresne.

 

Aby sme sa vyhli možnej nákaze, mali by sme byť pri nákupe a manipulácii so surovým mäsom obozretní. Ak dodržíme základné zásady, žiadna otrava nám nehrozí:

  • Kupujme radšej mäso čerstvé pri pulte, balíčkované, ktoré nie je viditeľné zo všetkých strán, môže byť zradné a v niektorých obchodných reťazcoch býva prebaľované niekedy aj mäso po záruke. Dôveryhodne nepôsobia ani naporciované a ochutené kúsky bravčového alebo hovädzie steaky hojne posypané mletou červenou paprikou a silnými koreninami či bylinkami, ktoré môžu možné farebné zmeny a zápach prekryť.
  • Mletému mäsu sa radšej vyhýbajme, v lete podlieha skaze rýchlejšie. Výnimkou je situácia, keď nám ho mäsiar pred nami na požiadanie pomelie. Ale i tak ho čo najskôr uložme do chladničky a ešte v ten istý deň tepelne spracujme.
  • Čerstvé mäso má sviežu červenkastú farbu s viditeľnou štruktúrou svalových vlákien, hovädzie je tmavšie, bravčové, hydinové a jahňacie bledšie. Hnilobný proces prezrádza zápach, prítomnosť slizu alebo zelenkavé fľaky na povrchu. To sú už krajné situácie. Výskyt šedých fľakov na mäse nemusí byť signálom nákazy. Bývajú zväčša len kozmetickým nedostatkom, ak bolo mäso vystavené vzduchu alebo svetlu.
  • Niekedy môže nákazu obsahovať aj mäso, ktoré sa javí byť v poriadku. A potom spôsobí tráviace ťažkosti po nedostatočnej tepelnej úprave. Mäso preto treba vždy dobre prepiecť alebo ugrilovať. V prípade, že nie sme v kuchynskej hygiene dôslední, nákaza sa dá preniesť aj na iné potraviny. Ak na doske, ktorú sme neumyli po porciovaní mäso, pokrájame aj aj zeleninu a potom ju zjeme v surovom stave, problém je na svete.

 

Otrava spôsobuje bolesti a hnačku

Kvalitu mäsa znižujú baktérie, mikróby i plesne, ktorým sa darí v teple. Príznakom otravy z jedla je horúčka, kŕčovité bolesti brucha, vracanie a hnačka. Pri rýchlom a ľahšom priebehu sa môže človek liečiť doma oddychom, diétou a pitím čaju a iných vhodných tekutín. Pri pretrvávajúcich ťažkostiach treba vyhľadať lekára. Pokazené mäso môže totiž obsahovať choroboplodné zárodky salmonelózy, ktorá je najviac nebezpečná pre ľudí s oslabeným imunitným systémom, pre malé deti a pre starších ľudí. Urputné brušné bolesti sprevádza hnačka, ktorá môže viesť k dehydratácii, k zlyhaniu obličiek a prípadne aj k totálnemu kolapsu organizmu.

 

edakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu