13.04.2016 16:00

Púpava – ránhojič z lúky

Zdravie a krása – Keď lieči príroda

 

Obyčajnú púpavu, ktorú vnímame ako burinu, asi najčastejšie ocenia dievčatá, keď si chcú na lúke uviť kvetinový venček. No žiada sa skôr povedať neobyčajná. K podobnému prívlastku oprávňuje túto lúčnu rastlinku, ktorá kvitne od apríla do konca júna, jej zloženie.

Pre zdravie

Púpava obsahuje horčiny, triesloviny, silice, ale aj minerálne látky ako meď, mangán a draslík. Pre liečivé účinky sa využívajú kvety, listy i koreň, ten sa zbiera iba na jar. Zápar z čerstvo usušených listov zlepšuje činnosť žalúdka a znižuje hladinu cholesterolu. Používa sa tiež na prečistenie organizmu pri dne a reumatizme, lebo pôsobí močopudne,  a na povzbudenie činnosti pečene či obličiek a celkového trávenia. Táto rastlina pomáha liečiť aj zápal oka.

 

Pre dobrú chuť

Čerstvé mladé listy púpavy pozbierané v čistom prostredí sú vhodné na prípravu prívarku i šalátu, konzumáciou ktorého telu doprajeme vitamíny C, A i B2. Žlté hlavičky môžeme povariť v cukrovom sirupe a získame tak látku podobnú medu, ktorú užívame pre podporu trávenia. Môžeme si ho natrieť na maslový chlieb alebo dať do čaju.

Aj prvok nebezpečenstva

Biela šťava, ktorá zo stonky po odtrhnutí vyteká, je jedovatá. Treba na to upozorniť hlavne menšie deti, ktoré pri vití venčeka alebo robení lúčnej kytičky zvyknú túto tekutinu ochutnávať.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu