12.08.2016 09:05

Pravé talianske rizoto

Varenie – Príprava jedál

 

Pod rizotom si mnohí predstavujú zmiešanie uvarenej ryže a ostatných ingrediencií, často zvyškov duseného mäsa a konzervovanej zeleniny. Ak však chceme poznať pravú chuť pravého rizoto, musíme sa nechať viesť receptúrou obyvateľov talianskeho polostrova, kde tento druh pokrmu patrí k tradičným národným jedlám.

Zásadou číslo jedna pri príprave rizota je, že ryža sa nevarí vo vode, ale v ochutenej tekutine. Môže to byť vývar z mäsa alebo z rýb, voda z namočených húb či dokonca víno. Ryža musí od začiatku varenia nasakovať do seba typickú výraznú chuť. Aké sú základné kroky?

  • Najprv podusíme na masle alebo na olivovom oleji nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita, pridať môžeme aj pokrájaný cesnak.
  • Potom dáme do hrnca ingrediencie podľa druhu rizota. Môže to byť pokrájaná zelenina, huby alebo mäso (napríklad kuracie), ktoré trochu opražíme.
  • A dochádza aj na samotnú ryžu. Požadované množstvo podľa receptu a počtu stravníkov vsypeme na udusenú zmes a popražíme, kým nie je svetlá a priesvitná, určite ju nenecháme zhnednúť.
  • Ryžovú zmes potom zalejeme vývarom alebo vínom v množstve jednej naberačky a dobre premiešavame. Hrniec má byť stále odokrytý, aby sa voda mohla vyparovať.
  • Keď už tekutina dostatočne vsiakne, pridáme ďalšiu porciu a znovu miešame. To zopakujeme ešte asi dvakrát, kým nie je ryža mäkká aj vo vnútri.  Nesmie byť však rozvarená. Celý proces by mal trvať najviac 20 až 30 minút. Ak chceme mať rizoto trochu redšie, môžeme pridať ešte jednu dávku tekutiny.
  • Napokon zmes okoreníme a podľa chuti dosolíme a tesne pred dovarením pridáme kúsok masla, najemno nastrúhaný parmezán a bylinky, napríklad šafran, pažítku, estragón alebo petržlenovú vňať. Ale postačí aj mleté čierne korenie.

 

Vhodné kombinácie:

Výborné je aj rizoto so zelenou špargľou, s hubami (kuriatka, dubáky), s hráškom, s artičokami, s feniklom alebo so šunkou. Ak preferujeme morské plody (chobotničky, krevety), tie najprv uvaríme v pare a v prípade lastúrnikov ich ešte vyberieme z lastúr (slávky, venušky) a pokrájané pridáme do rizota až tesne pre dovarením.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu