29.08.2011 19:59

Poškodená pečeň

Varenie – Správna výživa

 

Charakter problému

Ochorenie pečene môže mať rôzne dôvody. Niekedy súvisí s chronickým ochorením žlčníka, inokedy sa jej funkčnosť zhorší po absolvovaní infekčnej žltačky, po otrave potravinami alebo po nekontrolovanom užívaní liekov. Príčinou ťažkostí býva aj poškodenie pečene dlhodobou a nadmiernou konzumáciou alkoholu. Ale môže to byť aj dôsledok obezity a vyskytuje sa aj u dlhoročných pacientov s cukrovkou.

 
Čo si dopriať a čo z jedálnička vyškrtnúť

Pri chronickom zápale pečene je dôležitá prijímať dostatok bielkovín a sacharidov a tuky redukovať len na maslo a ľahko stráviteľné rastlinné oleje, ako je olivový, slnečnicový alebo kukuričný. Pri tvrdnutí pečene sa kladie dôraz na absolútny zákaz konzumácie alkoholu a tiež na výrazné zníženie soli v potrave, pretože spôsobuje hromadenie vody v brušnej dutine pacienta. Z toho dôvodu treba byť opatrný aj pri výbere minerálnej vody na dennú konzumáciu, vylúčiť treba všetky druhy s vyšším obsahom sodíka. Pri stukovatení pečene sa majú vylúčiť hlavne tuky, ale aj cukor.

Vo všeobecnosti majú pacienti s poškodenou pečeňou zakázané všetky mastné jedlá, údeniny, konzervované potraviny, vnútornosti, kysnuté múčniky, nadúvajúce druhy zeleniny a strukoviny, čerstvé pečivo, čokoládu, čierne i nové korenie a horčicu. Nemá sa tiež piť alkohol a vo väčšom množstve kakao. Dôležitá je i tepelná príprava jedál. Teda žiadne vyprážanie a grilovanie, ale varenie, dusenie a keď už opekanie či pečenie, tak len nasucho bez tuku.

 

redakcia Doma a Rada

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas