16.07.2015 14:32

Pri ceste ovocie radšej nekupujte

Varenie – Zdravá výživa

 

Lesné plody, najmä čučoriedky, už dozrievajú, a začína sa dariť aj hubám. Rovnako ako hríby pod stromom vyrástli však na krajniciach našich autostrád aj pocestní predajcovia. Aj keď chutné kôpky ovocia a voňavých húb lákajú, mali by sme si na podobnú ponuku nechať zájsť chuť. Konzumácia plodín plných vitamínov by mohla skončiť neslávne na pohotovosti. Aj hygienici na tento problém už upozorňujú.

 

Bez povolenia s rizikom nákazy

Spornou je samotná nelegálnosť predaja, ale aj „odborná“ zdatnosť často maloletých predajcov, ktorí si trúfajú rozoznať jedlé huby od tých toxických. V mnohých horských oblastiach, najmä v blízkosti rómskych osád, sa to podobnými snaživcami len tak hemží. Mladí muž či ženy a často deti postávajú na každých 50 metroch s výstavnými hríbmi v košíkoch či s hrncami plnými sladučkých plodov. Dokonalý obraz likvidácie miestnej úrody, v okolitom lese zaručene nenaďabíte ani na jednu čučoriedku alebo čo i len malý dubák. Žnú zo spoločného a profitujú osobne. Samozrejme bez povolenia, pretože aj na ambulantný predaj produktov ho udeľuje na žiadosť orgán, ktorý úsek cesty spravuje. Kto z týchto ľudí by si však robil ťažkú hlavu pre nejaké povolenie. No to ešte nemusí byť koniec príbehu. Úroveň hygieny predajcov môže byť predpokladom zdravotných ťažkostí. Treba si uvedomiť, že sa s ovocím pri zbere dostanú do priameho kontaktu. A salmonelóza alebo iná infekcia sa môže preniesť aj tak, že nakazený človek manipuluje s potravinou, ktorú potom iný skonzumuje aj s baktériami.  

A je tu ešte jeden problém. Lesné plody ponúkajú amatérski obchodníci aj niekoľko hodín, kým sa ich podarí predať, takže môžu byť na frekventovanej ceste s množstvom áut znehodnotené aj splodinami a prachom.

 

Ani melóny nemusia chutiť

Podobne kontaminované bývajú aj iné druhy ovocia, ktoré ambulantne popri cestách predávajú niektorí pestovatelia. Broskyne, paradajky a paprika v prepravkách a rozkrojené melóny sú vystavené špine a tiež slnečnému žiareniu dlhé hodiny, ba niekedy i celý deň. Výfukové plyny z áut a prach z ciest plus vysoká teplota počas horúcich dní môžu odštartovať nenápadný hnilobný proces v ovocí. Na konzumáciu takýchto potravín zvykne citlivý organizmus zareagovať črevnými ťažkosťami a hnačkou. Nehovoriac o vplyve splodín z výfukových plynov, ktoré pri zvýšenej a pravidelnej konzumácii takto kontaminovaných plodov môžu mať karcinogénne účinky. Aj keď sú tieto produkty o niečo lacnejšie ako na trhovisku, zo zdravotných dôvodov by sme ich radšej nemali kupovať.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Dátum: 17.07.2016

Vložil: ja

Titulok: čooooo?

olovo z výfukových plynov? a Vy kde zijete? Tetraetylolovo sa ako antidetonátor do benzínov nepridáva už pekných pár nrokov...

Odpovedať

—————

Dátum: 29.07.2016

Vložil: redakcia

Titulok: Re:čooooo?

Ďakujeme za upozornenie na chybnú informáciu, článok sme v záverečnej časti opravili.

Odpovedať

—————

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas