23.04.2017 10:39

Na hydinu aj s rukami

Harmónia – Stolovanie a etiketa

 

Občas máme chuť na konkrétne jedlo, ale v reštaurácii alebo pri oficiálnom obede, keď za stolom sedíme so šéfom a jeho manželkou alebo s budúcimi svokrovcami, si radšej objednáme niečo iné. Napríklad soté s ryžou alebo rezeň so zemiakovým šalátom, ktoré by nám život skomplikovať nemali. Pri ich konzumácii nehrozí spoločensky trápna situácia ako v prípade ryby alebo kurčaťa na tanieri. Netreba sa však obmedzovať, ale zoznámiť sa s princípmi konzumácie podobných jedál v spoločnosti. Niekedy sme zbytočne úzkostliví.

  • Základom konzumácie hydiny v spoločnosti je používať príbor len dovtedy, kým to ide. V pohode ním zvládneme prsia, ktoré bez ťažkostí odkrajujeme.
  • Čiastočnou výhrou je aj empatia kuchára, ktorý pokrája kačku či kurča na čo najmenšie porcie, aby sme nebojovali s kĺbmi pečenej či dusenej hydiny.
  • Niekedy môže byť nôž a vidlička dokonca na príťaž. Divoká hydina má tak krehké kosti, že sa po náraze príboru môžu začať trieštiť. A  úlomok kosti by mohol v ústach spôsobiť peknú galibu.
  • Ak sme stehná zbavili najväčších kúskov mäsa, už ostáva len jediné. Akceptovať štýl pravekého človeka a zobrať kosť priamo do ruky.
  • Odložiť príbor však neznamená chovať sa hneď ako neadrtálec a držať kus operenca celej rukou. Stehno alebo krídlo sa snažme uchopiť decentne ukazovákom a palcom a sústo po súste kosť zbavujme zubami chutného mäsa.
  • Ohrýzť problematické časti hydiny by malo ísť hladko, ak je správne domäkka pripravená. No v prípade perličky, prepelice a jarabice sa konzumácie krídiel treba radšej dopredu vzdať. Tento boj by sme prehrali.
  • Dobrým zvykom je servírovanie stehien s ozdobným papierom na konci. Ale kosť môžeme uchopiť aj pomocou obrúska, aby sme si nezamastili prsty.
  • Menšie kostičky nevyberáme z úst rukou, ale ich vypľúvame na vidličku a všetky kosti odkladáme na malý tanierik vedľa hlavného taniera s pokrmom.
  • Keď sme dojedli, mal by nám čašník priniesť misku s teplou vodou a textilnú utierku. Aspoň takto sa to robí v slušných reštauráciách.

 

Poznámka:

Ak sme na návšteve v súkromí a hostitelia nám naservírujú pečené kurča, je dobré trochu počkať a sledovať ich správanie. Ak sa aj domáci pustia do jedla rukami, môžeme ich bez zábran nasledovať.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas
Meniny na web