28.06.2015 11:31

Majstrami v grilovaní

Varenie – Príprava jedál

 

Kto nemá s grilovaním skúsenosti, možno má z tejto záhradnej gastronomickej procedúry trochu obavy. V skutočnosti sa majstrami tohto spôsobu tepelnej úpravy jedál môžeme stať veľmi rýchlo. Stačí si osvojiť základné pravidlá a šikovné finty.

 

  • Mäso naložíme do marinády aspoň dve hodiny vopred, najlepšie je nechať ho v chutnej zmesi cez noc.
  • Vyberáme si len čisté mäso, najlepšie hydinové a rybacie alebo bravčové, ktoré môže byť trochu prerastené. Z príliš tučného by vytekal tuk a po kontakte s horúcim uhlím by sa uvoľňovali škodlivé karcinogénne látky.
  • Rošt alebo mriežku (dobre vyčistenú) potrieme pred grilovaním polovicou cibule, vďaka ktorej bude klzká a mäso sa nebude na kov lepiť. Rovnakú službu nám však urobí aj olej, ak nechcem chuť porcií ovplyvniť cibuľovou arómou.
  • Ušetriť problémy si môžeme aj používaním alobalových misiek alebo mäso či zeleninu zabaľme do alobalu potretého maslom.
  • Mäso počas grilovania potierame pomocou štetca zvyškom marinády, olejom alebo rozpusteným maslom, inak by bolo príliš suché. Šťavnatosť mu môžeme dodať aj plátkami slaniny, ktoré uložíme na vrch po celej ploche.
  • Niekto si potrpí na kombinované špízy. Zásadou je nakrájať rovnako veľké kúsky, aby sa prepiekli za rovnaký čas. Ak použijeme na prípravu špízov drevené špajdle, treba ich vopred na dve hodiny namočiť do studenej vody, takto sa nebudú chytať od ohňa počas grilovania.
  • Ak chceme získať aromatickú príchuť, účinné je počas grilovania nasypať bylinky na žeravé uhlie. Môžu byť čerstvé i sušené, vhodný je rozmarín, tymian, bazalka, majorán, šalvia či medvedí cesnak.
  • Kúsky mäsa obraciame špeciálnymi kliešťami, pri používaní vidličky by vytekala z neho šťava.
  • Ak chceme zistiť, či sú hrubšie plátky mäsa alebo celé kurča už dostatočne prepečené, pichneme do neho ihlicou. Hotové je, keď vyteká len číra šťava, nesmie byť sfarbená krvou.
  • Mäso po dokončení uložme ešte na chvíľu na kraj grilu, takto sa vlákna uvoľnia a šťava sa vpije do mäsa, bude tak vláčnejšie.

 

Poznámka:

Extrémy sa nikdy nevyplácajú. Pivo vyliate na horúci gril rozvíri popol a mäso čiastočne znehodnotí. Ani používanie liehu pri zapaľovaní ohňa sa neodporúča. Môže totiž spôsobiť explóziu.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu