01.04.2017 13:38

Keď z energie ujedá chladnička

Domácnosť – Ako ušetriť

 

Šetrenie, neznamená len nechávať vždy tretinu platu na účte na horšie časy. Šetriť môžeme aj cieleným správaním v domácnosti. Napríklad pri manipulácii s chladničkou. Prvým krokom je zbaviť sa staršieho typu, ktorý nás stresuje častými námrazami pri chladiacom boxe a kúpiť si novú modernú, ktorej súčasťou vybavenia je aj program šetrenia energiou s označením AA alebo A+. Taká môže mať až o polovicu nižšiu spotrebu než starý typ.

Teplota jedla

Chybu robí ten, kto kladie do chladničky teplé jedlá, zbytočne ohrejú vnútorné prostredie a vyžaduje to istý čas, kým zariadenie dosiahne požadovanú teplotu. Pri chladničkách, kde sú mraziace priestory alebo výparníky súčasťou interiéru, je situácia ešte horšia. Týmto správaním len podporujeme tvorbu námrazy na týchto častiach chladničky. Radšej preto nechajme čerstvo uvarenú polievku vychladnúť pri izbovej teplote, v zime proces urýchlime uložením hrnca na balkóne. Jedlá ukladajme v plastových obaloch zakryté, pretože sa odparujú a ovplyvňujú vlhkosť a teplotu interiéru chladničky. Platí to aj pre zamrznuté jedlá.

 

Dvere zbytočne neotvárať

Problémom býva aj časté otváranie chladničky a tiež pridlhé rozmýšľanie, čo vlastne vybrať, kým dvere opäť zatvoríme. To predstavuje záťaž pre kompresor, ktorý musí vyladiť tú správnu teplotu. Ak má na starosti ešte aj výparník, nečudo, že účet za spotrebovanú energiu nás nepoteší.

Chladničke nesvedčí ani priveľa prázdnych poličiek. Môže sa pred veľkým nákupom stať, že sa nám minú zásoby, ale ak sa stravujeme často mimo domu a neplánujeme veľké rodinné vyváranie, zvážme už pri kúpe veľkosť chladničky. Ak v nej máme často skôr poloprázdne regály a zásuvky, míňame aj viac elektrickej energie na chladenie. Najmä ak ju pričasto otvárame a prázdny priestor vtedy doslova vyplní teplý vzduch z miestnosti. Kompresor má o to viac práce, aby priestor v chladničke opäť vychladil. Ak ju naopak máme naplnenú schladenými potravinami, tie dokážu k nízkym stupňom ešte prispieť. Priestor by mal byť využitý aspoň na 70 percent.

 

Malé technické finty

  • Neumiestňujme chladničku nikdy v blízkosti sporáka, elektrickej rúry, radiátora alebo pračky, všetky tieto zariadenia vytvárajú okolo seba teplejšiu zónu než je pre to chladiace vhodná. Problémom môže byť aj priamy dopad slnečných lúčov v niektorú časť dňa, najlepšie je tienisté, ale nie vlhké miesto.
  • Moderné chladničky majú program na likvidáciu námrazy, pri starých ju musíme odstraňovať odmrazovaním chladničky sami. Je to síce prácne, ale účinné. Stačí vrstva ľadu hrubá 5 mm a spotreba sa zvýši asi o tretinu, pri 10 mm je to už dvojnásobne vyššia spotreba elektrickej energie.
  • Brzdou na dobre fungujúcom systéme môže byť aj prach a povlak mastných nečistôt na mriežke v zadnej časti chladničky. Tiež ich treba pravidelne odstraňovať, aby sa spotreba energií nepredražovala.
  • Netesnia už dvere chladničky tak dobre ako kedysi? Pozor na nenápadný problém s nedostatočne priliehajúcim tesnením pre únavu materiálu, spotrebu môže zvýšiť až o 20 percent.
  • Chladničku netreba nastavovať na zbytočne nízke stupne. Teplota by sa mala udržiavať v hodnotách okolo +5°C. Každé zníženie o dva stupne zvyšuje spotrebu o 15 percent. Ak máme kombinované zariadenie, v mrazničke treba udržiavať teplotu asi -18°C. Iba pri uskladnení čerstvých potravín znížime teplotu na -22°C.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas