07.09.2011 19:53

Do akého pohára nalievať víno či koňak

Harmónia - Stolovanie a etiketa

 

Tradície nás už nainfikovali. Aj bez absolvovania strednej hotelovej školy vieme odhadnúť, do ktorého typu pohára naliať hosťovi aperitív. Na študentskom internáte chutí víno aj z pohára na kofolu či džús. Ale, ak chceme urobiť dojem na návštevu, mali by sme mať v domácom sekretári aspoň základné súpravy pohárov na sekt, víno, destiláty a koňak. Tie ostatné podľa preferovaného druhu alkoholu.

 

Zlatý mok pre labužníkov

Šampanské a sekt si žiada špeciálny tvar flauty, čo je vysoký pohár s úzkym kalichom. Alternatívou môže byť naopak široký plytký kalich, v ktorom sa šumivý mok dokáže zaskvieť výrazným perlením.

Biele víno zásadne podávame chladené, preto pohár, v ktorom ho podávame, by nemal byť veľmi veľký, aby víno rýchlo neoteplelo. Odporúča sa tulipánový tvar kalicha s okrajom zahnutým mierne dovnútra na vyššej nohe.

Pre červené víno je typická výraznejšia aróma, ktorú chceme pri degustovaní dlhšie vychutnávať. Preto tento druh nalievame síce od pohára na kratšej stopke s kalichom baňatého tvaru, ale s užším hrdlom.

 

Správne zásady podávania vína:

  • pri nalievaní červeného vína obalíme fľašu servítkou, aby sa nebezpečne farbiace kvapky nedostali niekomu na oblečenie
  • poháre držíme vždy za stopku, nikdy ich neuchopíme za kalich
  • víno nalievame do tretiny pohára a v prípade veľkej čaše iba do štvrtiny
  • nikdy nenalievame po okraj pohára, víno takto nedýcha a buket nemá šancu sa rozvinúť
  • víno treba piť po dúškoch, aby sme si ho vychutnali, v žiadnom prípade nie naraz na ex
  • hosťom dolievame iba, keď víno vypijú do kvapky, nedopitý pohár znamená, že už viac konzumovať zlatý mok nemajú chuť
  • štrngať by sa malo len pohármi so šampanským či sektom, v prípade vína alebo destilátov pohár len symbolicky zdvihneme a partnerom pri stole sa dívame pri prípitku do očí
  • víno skladujeme v chladničke alebo v tmavej chladnejšej pivnici najlepšie vo vodorovnej polohe, po otvorení fľaše ho skonzumujeme najneskôr do dvoch dní
  • do vína nikdy nedávame ľad, stačí, keď šampanské alebo biele víno schladíme v dostatočnom predstihu pred príchodom hostí, červené schladíme len minimálne, stačí mu interiérová teplota, ale chladnejšieho prostredia

 

V raji tvrdých prípitkov

Brandy a koňak, obľúbené najmä u mužov sa najlepšie pijú z baňatých čaší na krátkej stopke, tzv. napoleoniek, ktoré majú byť zahriate, aby sa zo žltého alkoholu uvoľňovali postupne vône. Whisky je geniálna v pohári valcového tvaru s hrubým dnom, v takom sa okrem krásnej farby alkoholu vynímajú aj plávajúce kocky ľadu.

Voda, gin a iné biele destiláty si žiadajú malé typy pohárov tzv. odlivky. Môžu mať stopku alebo aj nemusia. Sú vhodné aj pre becherovku a ostatné likéry.

Aperitívy, či už cinzano alebo martini, preferované zase ženami, treba naliať do pohára so širším kalichom na vyššej stopke.

K pivu síce každý automaticky priradí pollitrovku. Decentnejšie stolovanie však zastupuje skôr veľký vyšší pohár bez stopky, ktorý môžu mať okraj zahnutý rovnako dovnútra ako smerom von.

 

Akú teplotu by mal alkohol mať pri podávaní?

  • šampanské – okolo 5°C
  • biele víno – 8 až 10°C
  • ružové víno – 10 až 13°C
  • červené víno – 16 až 18°C
  • brandy – až 30°C, preto ho treba nahriať nad ohňom alebo naliať do zahriateho pohára
  • destiláty a likéry by mali byť stále chladené, zahrejú sa postupne po naliatí do pohára

 

redakcia doma a Rada

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas