09.12.2017 09:15

Chystáme vianočné pečivo

Varenie – Príprava jedla

 

Každá gazdinka sa rada pochváli svojim vianočným pečivom a pretože sa kvalita jej cukrárskych schopností odvíja od množstva rôznych druhov, pečenie keksov z krehkého cesta prebieha v dostatočnom predstihu pred Štedrým dňom. Veď drobné maškrty treba stihnúť aj dekoratívne ozdobiť. Aké sú princípy prípravy krehkého cesta?

 

Najčastejšie sa používa hladká alebo polohrubá múka, ku ktorej sa pridáva žĺtok alebo i celé vajce, cukor, prášok do pečiva či soľ a dostatočné množstvo masla alebo rastlinného tuku, ktorý zabezpečí ľahko tvarovateľnú konzistenciu cesta. Podstatné je, aby tuk nebolo príliš stuhnutý a drobivý a mal teplotu okolo 20°C. Cesto môžeme zjemniť mliekom alebo smotanou a veľmi dôležitú súčasť tvoria chuťovo i arómou výrazné ingrediencie, ktoré silne ovplyvnia výsledný efekt. Môžu to byť pomleté orechy či mandle, kakao, vanilka, kokosová múčka, mak, čokoláda, mleté klinčeky, mletá škorica, káva, postrúhaná mrkva alebo citrónová a pomarančová kôra. Cesto spracúvame na doske, ktorú si priebežne sypeme múkou, aby sa nelepilo. Miesime ho ručne, kto však túto manuálnu techniku považuje za zbytočnú námahu, môže použiť robot. Vymiesené cesto zabalené do fólie dáme na hodinu až dve do chladničky a rozvaľkáme ho až mierne stuhnuté, inak by sa pre príliš roztopený tuk komplikovalo vaľkanie i používanie formičiek na keksy.

Ak ho nestihneme zužitkovať na výrobu pečiva v tej istý deň, nič to. Krehké cesto vydrží v chladničke 5 a ž 6 dní. Keksy, vykrojené z vyvaľkaného plátu, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 až 200°C. Na upečenie postačí 10 až 15 minút podľa hrúbky.

 

Možno neviete, že ...

  • .... prvý krát sa recept na linecké pečivo objavil hneď vo viacerých variantoch v starej nemeckej kuchárke asi pred 350 rokmi. Z tohto cesta sa však už vtedy piekli aj obľúbené koláče s ovocnou náplňou.
  • .... aromatické druhy vianočného pečiva potrebujú asi týždeň, aby sa rozvinula ich vôňa, preto ich pečieme ako prvé.
  • .... najprv treba zjesť druhy keksov s nižším obsahom tuku, tie sa rýchlejšie vysušia.
  • .... jednotlivé druhy vianočného pečiva, najmä tie s výraznou vôňou, uskladňujeme osve, v jednej škatuli by sa chute premiešali.

Poradíme:

Ak chceme, aby vianočné pečivo, do prípravy ktorého ste vynaložili nemálo energie, nevyschlo, ale zostalo jemne šťavnaté a tak akurát krehké, po vychladnutí ho uložíme do uzavierateľnej plechovej či umelohmotnej nádoby alebo do papierovej škatule vystlanej papierom na pečenie. Dostatok vlhkosti v priestore zabezpečí kúsok jabĺčka, ktorý položíme do nádoby.

 

redakcia Doma a Rada

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas
Meniny na web