29.08.2011 20:02

Choré obličky

Varenie – Správna výživa

 

Akútny zápal obličiek

Tento bolestivý zdravotný problém sa prejaví aj opuchom tváre, zvýšeným krvným tlakom a nálezom bielkoviny a krvi v moči. Diéta je dôležitou súčasťou liečby. V prvé dni sa predpisuje úplná hladovka a obmedzený príjem tekutín, potom pacient prechádza na neslanú diétu, aby sa v tele nezadržiavala voda, keďže tento orgán, dôležitý pri vylučovaní nadbytočných tekutín a škodlivých látok, ešte naplno nefunguje.

 

Ak je zápal chronický

Táto situácia je spojená s opuchmi tváre i nôh i zvýšeným krvným tlakom. Človek s týmto problémom musí znížiť množstvo prijatých bielkovín v strave na polovicu, najmä ide o tvaroh, mäso, ryby, syry a strukoviny. A príjem soli musí zredukovať ešte viac. Vyhýbať sa treba preto všetkým údeným a konzervovaným potravinám.

 

Keď obličky zlyhávajú

Ak tento orgán neplní svoju funkciu a zlyháva, pacient musí prísne dodržiavať dietetické pokyny lekára. To predstavuje obmedzenie konzumácie múčnych výrobkov a bielkovinových potravín, zredukujú sa len na vajcia, mlieko a zemiaky. Pretože vážne poškodené obličky nestíhajú spracovať tekutiny, pacient musí zredukovať príjem nápojov a tekutých jedál, ale aj potravín s vysokým obsahom vody, napríklad niektoré druhy ovocia a zeleniny.

 

redakcia Doma a Rada

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas