21.04.2016 10:08

Čas pre pravú omeletu

Varenie – Príprava jedál

 

Omeleta je druh pokrmu, ktorý výborne zasýti a je jednoduchý na prípravu. Môžeme ju robiť na sladko i na slano s rôznymi prílohami a vykúzliť chutný obed i večeru, dokonca vhodné pohostenie pre nečakanú návštevu. Veď pár vajec sa v chladničke nájde vždy.

 

Aj keď pôvod má tento druh jedla ešte v staroveku, napokon sa rýchle obľúbené jedlo dostalo cez severnú Afriku a Stredný východ do európskych končín. Recept rozvíjali najmä Francúzi z Bretónska, kde sa omelety považujú za tradičné jedlo. Ako postupujeme pri príprave?

Klasická francúzska omeleta

  • Dve až tri vajcia vyšľaháme s trochou soli a s čerstvo pomletým čiernym korením.
  • Na väčšej plytkej panvici roztopíme lyžicu masla, necháme ho pri vyššej teplote speniť.
  • Keď začne pena miznúť, vylejeme vyšľahané vajcia a vidličkou ich miešame po povrchu, aby sme nezavadili o dno panvice. Miešaním získame zaujímavý efekt - na tenkom pevnejšom základe sa na povrchu vytvorí vrstva praženice.
  • Pomocou väčšej plochej naberačky omeletu na pár sekúnd prevrátime a hneď ju preklopíme na tanier.

 

Nadýchaná omeleta

  • Vajcia si najprv trochu zohrejeme v miske s teplou vodou.
  • Potom ich rozbijeme do mixéra a pri vysokých obrátkach vyšľaháme. Za 4 až 5 minút by mali dosiahnuť asi štvornásobne väčší objem.
  • Rozšľahané vajcia vylejeme na plytkú panvicu so širším dnom, na ktorej sme roztopili kúsok masla. Opekáme pri strednej teplote a občas potrasieme panvicou, aby omeleta menila polohu.
  • Keď je spodok opražený do bledohneda, panvicu vložíme ešte na pol minúty do vyhriatej rúry, aby sa omeleta dokončila zvrchu.
  • Hotovú ju preklopíme na polovicu a presunieme na tanier.

 

Vhodné prílohy okrem bagety

  • hrášok a kukurica   
  • zeleninová zmes    
  • opečená mladá cibuľka
  • čerstvá petržlenová vňať   
  • hubová plnka (šampiňóny opražené na cibuľke)  
  • plnka z kuracích pečienok   
  • strúhaný syr  
  • zvyšky cestoviny s omáčkou
  • vrstva pokrájaného syra feta a cherry paradajok  
  • opečené plátky cukiny či baklažánu

 

TIP: Vaječnú hmotu na omelety môžeme vyliať na opečenú cibuľku, šunku, zeleninu či plátky zemiakov. Získame tak sýtejšiu a chuťovo výraznejšiu verziu.

 

Poznámka:

Kto preferuje sladké jedlá, môže si hotovú omeletu natrieť marhuľovým džemom alebo vrstvou čučoriedok či popučených jahôd zmiešaných s cukrom a prehnutú napoly ešte posypať práškovým cukrom a napokon pridať aj šľahačku.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas
Meniny na web