29.06.2016 10:01

Aspoň za hrsť egrešu

Zdravie a krása – Keď lieči príroda

 

Leto je ideálnym obdobím pre doplnenie vitamínovej zásobárne a konzumáciu typicky letného čerstvého ovocia. Patrí k nemu aj egreš, ktorý dokonca zásobou vitamínov predbehne zdravé ríbezle.

Stačí 100 g kyslastých plodov s dužinou plnou zrniečok, aby sme si zabezpečili polovicu dennej dávky vitamín C. A na podporu imunitného systému ho egreš nestráca ani po spracovaní na kompót či džem v takej miere ako iné druhy ovocia pri procese konzervácie. Je preto škoda, že sa už omnoho zriedkavejšie konzumuje ako pred pár desaťročiami, keď kríčky s egrešom rástli popri plote  každej záhradke. Okrem osviežujúcej chuti má egreš aj terapeutické vlastnosti. Pretože...

  • ... posilňuje obranyschopnosť organizmu.
  • ... podporuje krvotvorbu.
  • ... zlepšuje stav ciev, je prevenciou aterosklerózy a hypertenzie či tvorby kŕčových žíl.
  • ... odporúča sa ako doplnkové ovocie pri redukčnej diéte.
  • ... pomáha pri liečbe infekčných ochorení močového mechúra i močových ciest.
  • ... osvedčuje sa aj pri tíšení menštruačných bolestí.
  • ... pre močopudné vlastnosti by ho mali konzumovať pacienti s problémami obličiek a prostaty.
  • ... ako zdroj vlákniny podporuje pravidelné vyprázdňovanie a tým bojuje proti zápche.

 

Hotové žriedlo minerálov

Egreš obsahuje aj vitamíny A, E či skupiny B a stopové prvky železa, jódu, medi, mangánu, fluóru a zinku. A tiež ovocné kyseliny a fruktózu i glukózu. Keď je ovocie dozrieva, zloženie sa mení v prospech cukrov, preto sú mladé egreše výrazne kyslasté a zrelé bobule mäkšie a sladšie.

 

Domáce tipy:

Výborným domácim liekom pri akútnom prechladnutí je ovocná zmes z lyžičky egrešového džemu, rovnakého množstva ríbezľového džemu a šťavy z polovice citrónu, ktorú zalejeme šálkou vriacej vody. Toto prírodné liečivo sa odporúča vypiť ráno, na obed i večer. 

Proti zápche i problémom s tráviacim systémom pomôže zopár egrešov uvarených v malom množstve vody (asi 10 minút). Po ochladení a precedení treba odvar rozdeliť na 4 diely a v priebehu dňa užívať s trochou cukru.

 

Viete, že...

  • .... najviac obľúbený je tento druh ovocia vo Veľkej Británii a vo Francúzsku, kde z neho zvyknú pripravovať chutné víno a egrešovú omáčku k rybe alebo husacine?
  • .... egreše síce zlepšujú črevnú mikroflóru, ale naopak môžu ublížiť ľuďom s problematickým žlčníkom, pretože kanáliky upchávajú drobné zrniečka?

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas
Meniny na web