25.04.2017 16:56

Akú zeleninu pestovať na balkóne?

Zelený domov – Vitamíny z črepníka

 

Na pestovanie zeleniny aj v sídliskových podmienkach si už mnohí zvykli. Aj keď veľkosť balkóna alebo lodžie neumožňuje vytvoriť produkciu, ktorá vitamínmi zásobí na celú sezónu kompletne celú rodinu, má táto činnosť dve prednosti. Jednak si aj človek mestský môže obohatiť stravu o chutné a zdravé bio potraviny a navyše mu minimalistické záhradníčenie robí radosť.

Mnohí sa ešte k tejto aktivite neodhodlali, ale podľa príkladu susedov, ktorí si zeleninu z vlastných zdrojov nevedia vynachváliť, možno už uvažujú o malej farme na balkóne. No často nevedia, ako začať a aká zelenina je vlastne pre pestovanie na obmedzenom priestore vhodná. Nie všetkým druhom by sa v črepníkoch či debničkách darilo. Treba si správne vybrať.

 

Paprika a paradajka: Sadenice sa umiestňujú na balkón v polovici mája, keď už teplejšie, najlepšie vo dvojiciach vo väčších nádobách. Kolíkové odrody potrebujú podporu a tá neuškodí ani kríčkovým. Oba druhy zeleniny potrebujú veľa slnka vody, spočiatku potrebujú ľahký igelitový kryt. Paprika sa zberá priebežne, paradajky treba nechať dofarbiť na rastline pred odtrhnutím.

Šalát: Existujú rôzne druhy šalátov aj podľa sezóny, vždy však treba rátať, že po vysiatí v debničke musíme počkať dva až tri mesiace, kým vyrastú dostatočne veľké plody na konzumáciu. V prípade sadenice sa zber urýchli o celý mesiac. Odporúča sa listový šalát, ktorý nemá pevnú hlávku a preto jeho dorastajúce listy sa dajú odlamovať postupne podľa potreby.

 

Fazuľa a hrach: Koniec apríla je výborný čas na vysiatie týchto dvoch strukovín. Stačia malé alebo stredné nádoby, ale potrebná je oporná konštrukcia z pletiva ako u všetkých popínavých rastlín. Neskôr treba do črepníkov umiestniť dlhé kolíky, aby sa mohli ťahať do výšky. Trháme až dozreté struky so zrnami.

Uhorka: Nie je náročná na pestovanie, no potrebuje vyväzovať na oporné konštrukcie, pretože plody sú tak lepšie chránené pred chorobami. Uhorka je náročná na dostatok zálievky, ale citlivá na nízke teploty, preto ju treba vysádzať, až keď je už teplejšie.

 

Vňate a bylinky: Tieto zdroje úžasnej arómy prispievajú ku kvalite našej kuchyne. Na balkónovej poličke si môžeme vytvoriť hotový raj vôní. V črepníkoch sa dobre vyníma mladá cibuľka a šalotka, z ktorej sa počas sezóny môžu odstrihávať jej zelené listy vhodné na ochutenie omáčok, polievok a nátierok. Celú sezónu od jari do jesene je možné pestovať pažítku, ktorá po vysiatí vyklíči už za 2 týždne. Nezameniteľnú chuť vňate má aj zeler a petržlen, oba sa dajú pestovať vo väčších črepníkoch. A bylinkovú záhradu doplní majorán a bazalka, ktoré pestujeme osve. Najprv necháme kríčky plne rozkvitnúť a potom môžeme postupne strihať.

Poznámka:

Podobne môžeme na balkóne pestovať aj baklažán, čakanku, špenát, reďkovku, kôpor, cuketu, patizón, tekvicu a z predpestovaných hľúz dokonca aj skoré zemiaky. Tie si však vyžadujú množstvo zeminy a väčšie nádoby.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


přesný čas